Ze vindt het overweldigend merk ik, maar ik krijg haar niet bedaard. Ze blijft heel hoog ademen en ook bij mezelf voel ik dat er onrust is. Ik wil aan een noodrem trekken maar vind deze niet, wat nu?

Dit kan iedereen overkomen. Dit kan in een rijles zijn of in een situatie als therapeut of coach. 

Hoe ga je dan verder?
Want je wil eerst rust, je kan zo niet verder. Adem! Adem diep in via je neus en traag uit met je mond, doe nog maar een paar keer. Nu adem je 4 tellen in, 7 tellen vast houden en 8 tellen uit, doe nog maar een keer of twee-drie. Hoe is het nu met jou. Neem nu je ruiter/cliënt/coachee mee en adem samen, met deze technieken. Noem samen alle groene of bruine dingen die je ziet.

Welkom in het hier en nu waar alles veilig is. Ons lichaam neemt neuroceptief waar en associërt, met een oude gebeurtenis die ons terug duwt naar een oude respons. Wat nu? Als instructeur/coach/therapeut als dit gebeurt bij jouw sessie/les? 

Hoe ga jij daarmee om? Want dit toepassen is effectief, alleen wil je liever voorkomen dan genezen? Hoe pak je dat dan aan? 

Wil jij als instructeur, hippo therapeut of coach gewapend zijn tegen je cliënt, coachee of ruiter die angst, boosheid, frustratie of verdriet ervaart?

Want hoe kan je bij jezelf blijven als alles om je heen druk en uit controle lijkt?

We komen het als mens onvermijdelijk tegen. Die momenten van druk, druk, druk, overweldigd door de vraag, uitleg,… van jouw cliënt, coachee of ruiter. Wat er gebeurt in je lichaam is echt, je voelt het en het overvalt je vaak. Iets in jou zorgt ervoor dat je blokkeert, boos wordt of verdrietig. Hoe ga jij daarmee om?

Waarom hartcoherentie met paarden als coach, therapeut of instructeur

Hartcoherentie met paarden voor instructeurs, hippo therapeuten en coaches.

Welkom lieve jij, die hier terecht kwam via welk kanaal dan ook. 
Ik verwelkom jou van harte in jouw en mijn hart om meer inzicht te krijgen hoe ons hart werkt. Welke impact ons hart heeft op ons lichaam en brein. Welke de fysiologische processen zijn in ons lichaam bij stress en trauma. Deze training is ontstaan vanuit de vraag in mijn omgeving bij instructeurs, coaches en hippo therapeuten. Het raakte mij in het diepste van mijn hart dat meer mensen hiermee aan de slag wouden. Met heel mijn hart begeleid ik jou naar innerlijke rust en verbondenheid zodat jij jezelf en andere kan begeleiden hierin en een stressbestendig leven kan leven. 

Hartcoherentie met paarden training en opleiding

Voor wie is deze opleiding?

Coaches, therapeuten en instructeurs die mensen willen begeleiden naar verbondenheid met zichzelf, het paard, de paarden, de ruiter, cliënten en ruiters.

Deze opleiding gaat naar het hart van ons lichaam en dat van de paarden. We gaan werken met hartcoherentie met/bij de paarden. Je krijgt inzichten over hoe meditatie en neuroplasticiteit werkt. Je leert hierbij hoe je hart verbonden is met je brein en al je organen in je lichaam via de Nervus Vagus. Hoe hartcoherentie is opgebouwd vanuit de polyvagaal theorie. Na deze opleiding kan je cliënten/coachees meenemen in het 4-stappenplan van hartcoherentie training met de paarden en/of met hun eigen paard.

Je leert meer over hoe ons autonoom zenuwstelsel werkt en hoe je dit kan beïnvloeden. Je leert ook hoe biofeedback systemen werken. Niet alleen het uitlezen maar ook de theorie erachter. Dit is van belang, zo kan je geïnformeerd aan het werk met je cliënten/coachees en in de eerste plaats met jezelf. Want jezelf reguleren start met co-reguleren en co-reguleren kan enkel als je zelf gereguleerd bent. Je leert het belang van zelf regulatie. Herkennen wanneer jezelf niet bent gereguleerd. Hoe je best zelf reguleert en hoe je zo de andere kan helpen/begeleiden.

Wie is de trainer?

Ik ben Severine Bollaerts, 39 jaar en moeder van een zoon. Ik heb CPTSD, maar CPTSD heeft mij niet meer. Hartcoherentie kwam 6 jaar geleden op mijn pad tijdens een bedrijfstraining. Ik had al vaak gehoord over de impact van ademhalingstechnieken maar wist toen nog niets over de wetenschap erachter.

Trainer Harcoherentie met paarden Severine Bollaerts

Zelf kampte ik al jaren met hyperventilatie, woede uitbarstingen, angst- en paniekaanvallen en kon ik mij vaak behelpen met rustiger te gaan ademen. Door de wetenschap van hartcoherentie te ontdekken besefte ik hoeveel waardevoller ik het kon maken voor mezelf en andere. Door veerkracht op te bouwen in mijn eigen lichaam en tezorgen dat rust en stress in balans kwamen. Stress uit ons leven halen is utopie en stress is niet per definitie slecht. Stress helpt ons onze doelen te bereiken en euforie te voelen. Jezelf trainen naar een stressbestendig leven is het meest waardevolle wat je aan jezelf kan geven en iedereen om je heen kan er dan mee van genieten.

Verder ging ik in 2017 in therapie, met een psycholoog en gingen we aan de slag. Stapje voor stapje kwam ik dichter bij mijn herstel. Naar het slachtofferschap om eruit te geraken en naar een leven van welzijn en rust. Het bracht me rust en ik kon met een milder oog naar de andere kijken.

Zoals je kan lezen was hartcoherentie training er voor de therapie. Hartcoherentie brengt rust in ons lichaam en aangezien rust en met gevolg veiligheid voor 80% vanuit het lichaam naar het brein wordt gecommuniceerd en maar voor 20% van het brein naar het lichaam. Is bij het lichaam starten vaak een beter begin.

Hoe ging de rest van de reis dan? In 2019 startte ik met mijn opleiding coach met paarden en 9 maanden later rondde ik de opleiding af. In 2020 startte ik 3 opleidingen, hartcoherentie 1-1, systemisch begeleiden en hartcoherentie voor groepen. Daarna ging ik hiermee verder aan de slag en combineerde ik al deze technieken.
Elke dag verdiep ik me verder in de polyvagaal theorie en therapie. Zo kan ik mijn cliënten steeds beter inzicht geven in de lichamelijke gewaarwording en uitkomsten van stress op lichaam en geest.

Ik heb mijn eigen bedrijf VivEqui, waar ik individuele coaching trajecten met paarden en stressmanagement training aanbied aan particulieren en in bedrijven.

Enige tijd geleden kwam de vraag van coaches en instructeurs of ik een opleiding gaf over deze materie. Na enige zelftwijfel, maar aanmoediging van geweldige collega’s nam ik de beslissing dit te gaan doen. Want er is nog weinig over bekend, gemeten en gepubliceerd. Aangezien ik uit een familie kom van wetenschappelijke onderzoekers zit het in mijn bloed en word ik er ook blij van.

Wat is het doel van de training?

Ik wil jou graag op een praktische en toegankelijke manier de training geven. Eentje waar je alle in veiligheid mag ervaren, experimenteren en leren. Zodat jij met alle tools je eigen weg kan gaan en hartcoherentie met paarden verder kan verspreiden. Ik heb er ontzettend veel zin in! En jij?

Hartcoherentie met paarden training en opleiding veiligheid

Wat leer je tijdens de training?

Theorie:

 • De basisprincipes van de polyvagaal theorie in verband gesteld met hartcoherentie.
 • De essentie van de polyvagaal theorie, de werking van het autonoom zenuwstelsel. Wat maakt ons autonoom zenuwstelsel zo belangrijk in ons dagelijks leven en hoe kunnen we het zo goed mogelijk verzorgen.
 • Het verband tussen ons tolerantievenster, de autonome ladder en hartcoherentie.
 • Hoe communiceert ons hart en ons autonoom zenuwstelsel met dat van het paard, de paarden en onder elkaar.
 • Het belang van zelfregulatie als coach, instructeur en/of hippo therapeut.
 • Biofeedback meten en uitlezen.
 • Ademhalingstechnieken en oefeningen.

Praktijk:

 • Oefeningen met de autonome ladder en tolerantie venster.
 • Biofeedback meten bij paard en mens.
 • Biofeedback vertalen en uitleggen naar mensen op een begrijpbare en behapbare manier.
 • Experimenteren met ademhalingstechnieken bij de paarden en zonder paarden.
 • Oefenen op het herkennen van ademhaling bij de cliënt/coachee/ruiter.
 • Praktische tools om aan de slag te gaan met coachees/cliënten/ruiters rond ademhalingstechnieken en oefeningen.
 • Adembegeleiders uittesten en gebruiken.
 • Het verschil in aanbod van adembegeleiders en biofeedback systemen.
 • Wat met biofeedback in horloges, ringen, kussens en andere…

Welke lectuurlijst behoort tot de opleiding?

 • Blijven ademen van Louis Nieuland en Katrien Geeraarts.
 • Een werkboek en E-book eigen ontwerp.

Deze worden jou toegezonden.
Samen met de Inner Balance van Hearth Math.
Wil je je kennis verder uitbreiden dan kijken we samen naar je eigen vakgebied en informeer ik jou graag over de mogelijkheden die passend zijn voor jou.

Wanneer en waar gaat de workshop en training door?

De workshop gaat door op 26 augustus of 15 oktober en de 4-daagse training gaat door op 7, 8, 22 oktober en 26 november,  bij ons op het erf in Biervliet.

Je krijgt vooraf de theorie in werkboek en film vorm deze bekijk je op eigen ritme. Bekijken voor aanvang van de eerste trainingsdag, aangezien we hier als eerste mee aan de slag gaan.
Wens je vooraf meer info kan je een gesprek inplannen.

Praktisch:

Voor de lunch zijn verschillende mogelijkheden. Soep, broodje en salade. Je krijgt vooraf keuze en deze worden voor jou besteld. Zo vermijden we verspilling.

Fruit, koffie, thee en water zijn voorzien.

Aangezien we buiten tussen de paarden werken in de weide. Voorzie schoeisel en kleren die tegemoet komen aan de weersomstandigheden van de dag.

Kostprijs:

De dagworkshop kost 185€ excl. BTW of 223,85€ incl. BTW.

De trainingkost is 1200€ excl. BTW of 1452€ incl/BTW
Earlybirds krijgen er de Moonbird (Waarde van 179€) bij.

Plaatsen zijn beperkt tot 9 deelnemers.