Ben jij op zoek naar meer rust in jouw hoofd en lichaam?

Isabelle 32 jaar kwam in het traject. Ze had klachten van snel geïrriteerd te zijn, in discussies boos te worden of niet meer weten wat te zeggen. Fysiek kampte ze met spierpijn en artrose in de handen. Ze wou af van het boos worden, dicht klappen of weg lopen tijdens discussies. 
We starten met de hartcoherentie training, na twee weken merkte ze op dat haar handen aanzienlijk minder pijnlijk waren en dat ze tijdens discussies rustig kon blijven. Ze rustig ging ademen wat ze leerde tijdens haar training. Ze merkte op dat ze oplossingsgericht kon blijven denken waar ze anders vast liep met collega’s. Haar spieren voelden soepeler aan en ’s ochtends kon ze zonder probleem haar handen strekken en uit haar bed veren.
(Isabelle is een fictieve naam om de privacy van de coachee te respecteren.)

Welkom, fijn jou hier te mogen verwelkomen.
Hulp zoeken is vaak een grote stap!

Ja hoor dat is het echt, wat knap dat je hier bent. Dat je jezelf gunt om rust te ervaren in je hoofd en lichaam. Als ik terug denk aan mezelf en hoe lang dat nam...
Het duurde laaaang voor ik de eerste stap zette en ik op zoek ging naar hulp, lang zoals in jaren! De mist in mijn hoofd was langdurig en ik dacht dat alles in mijn leven normaal en gewoon was.
Ik ontdekte op mijn 28ste dat ik 5 jaar voordien een paniekaanval had gehad. Een paniekaanval, ik? Nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Die bewuste dag, was ik onderweg voor het werk. Een werkdag als een andere tot ik een benauwd gevoel kreeg, ik kon mijn linkerarm niet meer optillen en het leek alsof er een betonblok op mijn borstkast lag. Ik reed naar het ziekenhuis, voor wat ik al had gehoord leek het op een hartaanval. Het bleek geen hartaanval, de vraag was, wat was het dan wel? Verder onderzoek bij de cardioloog bracht ons ook niet verder, de vriendelijke man vond geen aanwijzingen dat er wat aan de hand was.
Na een gesprek met mijn huisarts enkele jaren later op mijn 28ste kreeg ik dan te horen dat ik het misschien best wat rustiger aan zou doen. Paniekaanvallen zijn best heftig en niet handig...
Nu op je 28ste rustiger aandoen, eerlijk? Ik was toch niet bejaard! Slapen kon ik doen als ik dood was, niet?

En toen?
Toen kwamen er vele dingen op mijn pad...

Ik zat met een hoop verdriet en trauma dat was opgeslagen in mijn lichaam en ondanks de psychotherapie en meditatie kregen deze soms nog vrijspel.

Triggers lieten mij met momenten nog steeds tegen het plafond aanknallen. Woede uitbarstingen, tranen en vaak om wat??? Om de gekste dingen eerst, een chauffeur die niet snel genoeg reed, een collega die woorden koos die mij niet zinde, mijn partner die de muziek te hard zette, kritiek die ik onterecht vond,…

 

Ik ging mediteren en vooral ademhalingsoefeningen doen. Want ook tijdens mijn kindertijd kon ik momenten hebben dat ik overweldigd werd door angst,  boosheid of verdriet. Op die momenten had ik gelukkig ook mijn ademhalingsoefeningen van het koor om op terug te vallen. Ze brachten me rust.

Er kwam mijn paard op mijn 30ste, zij kon mij raken zoals niemand dat kon en ooit had gedaan. Ze bracht me rust. Ik kwam ook in contact met meditatie en yoga. Dit bracht me wat rust in mijn hoofd tijdens heftige periodes. Alleen er was niets dat me zoveel veerkracht bracht als hartcoherentietraining.
Hartcoherentie wat????

Hartcoherentietraining, het hielp me om meer veerkracht te ontwikkelen in mijn lichaam en geest. Op het juiste moment te relativeren en tegelijk mijn gevoelens niet te verloochenen door te gaan overrelativeren. 
Want je wilt eerlijk en trouw blijven aan jezelf met alle respect voor elk gevoel dat je voelt. Hartcoherentie is wetenschappelijk onderbouwd en je ontwikkelt veerkracht in je lichaam en geest.

Ik voelde de rust terug in mijn lichaam en triggers kwamen minder hard aan. Iets later startte ik met mijn opleiding als horse reflected coach, het was voor mij vanzelfsprekend dat ik een hartcoherentie coach opleiding zou volgen. Ik maakte er mijn stokpaardje van om dit in combinatie met de paarden te doen.

Zorgen stressvolle situaties er al tijden voor dat je continu “aan” staat?

Een keer stress is niet erg, maar chronische stress wel. Als je continu aan staat, zorgt dat ook voor fysieke klachten. Hyperventillatie, lichamelijke klachten, depressie, er hoeft maar iets te gebeuren en je bent opeens emotioneel, anderen begrijpen dat niet, spanning, last van spierpijn / verkrampte spieren, hartkloppingen, maag- en darmklachten, futloos, slaapklachten, snel emotioneel (boosheid en verdriet), moeite hebben met relativeren, snel en vaak schrikken, dingen vergeten,…

Stress zal er altijd zijn, we kunnen het niet uit ons leven bannen. We kunnen er wel meer leren omgaan. Wil jij graag voorkomen om een burnout te hebben of heb je er een en wil je er graag mee aan de slag? Tijdens het hartcoherentietraject help ik je in een kleine groep gelijkgestemden. We gaan aan de slag met ademhaling, paardencoaching en we onderzoeken hoe jij jouw stressniveau omlaag kunt krijgen.

De kracht van hartcoherentie en met paarden.

Afbeelding van PTSD association of Canada.
Paarden zijn van nature altijd op zoek naar veiligheid! Veiligheid komt voort uit de omgeving die met hen communiceert . Ze voelen feilloos aan of er andere electromagnetiche velden zijn die in de buurt hen komen (andere als in dieren die hen kunnen aanvallen). Het zijn van nature vluchtdieren indien nodig vluchten zij naar veiligere oorden. Wat kunnen ze voor jou betekenen? Ze kunnen jouw hart laten voelen dat de omgeving veilig is en zo jouw hart helpen reguleren. Door je hart te reguleren en in coherentie te brengen maakt je lichaam meer verjongingshormoon, gelukshormoon en knuffelhormoon aan. Deze stapelen zich op en zorgen ervoor dat je veerkracht krijgt in je lichaam en geest op momenten van stress. Stress kan je niet uit je leven bannen je kan ermee leren omgaan in lichaam en geest.

Het hartcoherentietraject: jezelf beter leren kennen en veerkracht ontwikkelen om om te gaan met dagelijkse stress

In 3 stappen kijken we naar je stressmanagement
Sessie 1: Wat gebeurt er in het lichaam? Hoe kom je in burnout
Wat gebeurt in lichaam bij stress, wat gebeurt in je lichaam en brein. Als je weet wat er gebeurt, ken je het belang om ermee aan de slag te gaan.
Je gaat aan de slag met ademhalingsoefeningen en je lichaam en geest een week te laten onthaasten.
Sessie 2: Evaluatie van bewustwording van ademhalingstechniek
We evalueren hoe de onthaastingsweek is verlopen en kijken waar de valkuil zit in de routine. We kijken verder naar hoe zich dat vertaalt in het lichaam aan de hand van een biofeedbacksysteem (meettoestel) en kijken hoe we best adembegeleiders gebruiken.
Sessie 3: Het emotioneel centrum.
Wat gebeurt er met emoties hoe vertalen die zich in ons lichaam.
Hoe kunnen we hier beter mee omgaan en deze reguleren.

Bij hartcoherentie training ga je ook aan de slag met je lichaam op een onbewuste diepere manier. Je maakt meer verjongings- en gelukshormonen aan. Deze zorgen voor meer veerkracht op momenten van stress. Ook je draagkracht verhoogt, je kan vaker triggers aan en je kan ze zo sneller relativeren. Je krijgt meer daadkracht om los te laten en te kiezen voor een andere optie.

Dit heet het ontwikkelen van neuroplasticiteit, je ontwikkelt extra neurologische banen die je helpen bij keuzes maken. Deze helpen je ook om uit je overlevingsbrein te blijven. Laat dat nou net het stuk brein zijn dat ons doet verstarren als we willen reageren, in nutteloze discussies laat gaan of uit een discussie laat weglopen waar we liever van antwoord hadden geweest. Ook laat het jou soms woorden zeggen en gedrag tonen waar je achteraf spijt van hebt. 

Praktische informatie over het traject

Alle sessies gaan live door bij ons op het erf in Biervliet.
Het hele traject kost 320€ onderverdeeld in 1ste sessie 150€ en sessie 2 en 3 aan 85€.
Er is thee, koffie, water, versnaperingen en fruit aanwezig. Je hebt de mogelijkheid om Biofeedback toestellen en adembegeleiders vrijblijvend te testen op de live momenten. Er is een mogelijkheid om deze achteraf aan te kopen met een korting bij deelname aan het traject.
We raden je aan om adequaate kleding te voorzien volgens de weersomstandigheden en stevig schoeisel. De sessies met de paarden gaan door op de weide.

Inschrijven voor het groepstraject

(Visited 431 times, 1 visits today)