Severine Bollaerts mentaal welzijnscoach met paarden, boost jouw veerkracht.

In februari 2020, na talloze vruchtbaarheidspogingen die telkens opnieuw de hoop deden vervagen, ontving ik het ontmoedigende nieuws dat mijn laatste poging via IUI niet succesvol was. In de nasleep van deze teleurstelling overheerste een gevoel van wanhoop, vooral omdat mijn strijd samen viel met de uitdagende tijd van de wereldwijde pandemie.

De gedachte dat mijn lichaam me in de steek liet, echoëde door mijn hoofd. Waarom overkwam dit mij? Waarom wilde het geluk van het ouderschap zich niet manifesteren? Te midden van deze innerlijke worsteling vond ik echter een keerpunt in het boek van Gabrielle Bernstein, “The Universe Has Your Back”. Dit moment betekende het begin van mijn reis naar herstel, een reis die ik elke ochtend begon op mijn yoga mat.

Mijn dagelijkse routine van dankbaarheidsoefeningen begon eenvoudig: “Ik ben dankbaar dat ik leef, mijn hond leeft, mijn partner leeft.” Met de tijd breidde mijn lijst zich uit, en ik begon me ook voor te stellen hoe het zou zijn in onze nieuwe woning met een kindje erbij. Deze schijnbaar eenvoudige handelingen bleken krachtige bouwstenen voor mijn mentale gezondheid.

In september, toen de medische weg verder ging met ICSI, stond ik voor een confronterende mededeling over de teleurstellende kwaliteit van mijn eicellen. De dokter suggereerde eiceldonatie als de meest haalbare optie. Mijn instinct en de inmiddels versterkte mentale veerkracht leidden me echter tot een andere keuze.

Dit is het verhaal van hoe ik mijn mentale gezondheid transformeerde te midden van tegenslag, hoe ik vertrouwde op mijn intuïtie en zelfs in het gezicht van medische adviezen vasthield aan mijn overtuigingen. In de volgende sectie ontrafel ik de kracht achter mijn dagelijkse oefeningen en de wetenschap erachter, die me uiteindelijk leidden naar een pad van hoop en veerkracht.

Dankbaarheid is de hoogste frequentie van het hart.

Waarom is het uiten van dankbaarheid zo waardevol?

Het uiten van dankbaarheid voedt je brein op een positieve manier, waardoor je leert te kijken naar al het goede in je leven. Op neurologisch niveau worden nieuwe paden gevormd die conditioneren je brein om positiviteit vaker te zien. Het dagelijks bewust aandacht schenken aan dankbaarheid leidt ertoe dat deze positieve mindset zich ook onbewust verankert in je denkpatronen. Dit merk je omdat je meer en vaker dankbaar zal zijn voor wat is.

Verder heeft wetenschappelijk onderzoek, zoals dat van het HeartMath Institute, aangetoond dat het oproepen van gevoelens van dankbaarheid een verhoogde hartcoherentie of hartritmevariabiliteit (HRV) te weeg brengt (meer hierover te lezen in een ander blog, klik hier). Een verhoogde hartcoherentie draagt bij aan een gevoel van welzijn en rust, en bevordert ook het herstel van het lichaam.

De voordelen van deze eenvoudige oefening zijn veelvoudig, en je hoeft er niet meer dan 2-3 minuten per dag voor vrij te maken. Dit ritueel kan gemakkelijk worden ingevoegd tijdens dagelijkse bezigheden zoals douchen, tandenpoetsen, of zelfs beter, voordat je naar je telefoon grijpt. 😉

Wat is het voordeel van visualisatie?

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van visualisatie in het brein heeft aangetoond dat het oproepen van mentale beelden een gevoel opwekt dat overeenkomt met de verwachte uitkomst van de visualisatie. Bovendien wijst ander onderzoek uit dat wat je je voorstelt, daadwerkelijk invloed heeft op je dagelijkse acties en je meer motiveert om naar je gestelde doelen toe te werken.

In essentie genereert visualisatie positieve energie en beïnvloedt het de keuzes die je maakt in je dagelijks leven. Wees voorzichtig met wat je wenst en je voorstelt, want de kans is groot dat het je realiteit wordt.

Bronnen: Prof. Dr. Steven Laureys en Dr. Joe Dispenza.

Wat is de relatie tussen positiviteit, zelfvertrouwen, en intuïtie?

Een positievere levenshouding aannemen heeft een directe impact op zowel je zelfbeeld als je vertrouwen in intuïtie. Het ontwikkelen van vertrouwen in jezelf resulteert in een aanzienlijke boost van zelfvertrouwen. Dit leidt op natuurlijke wijze tot het nemen van krachtige en weloverwogen beslissingen. Als je geneigd bent tot pleasen of perfectionisme, kan dat deel van jezelf op de achtergrond raken. Het wordt daarentegen van belang om vast te houden aan je eigen overtuigingen, aangezien deze je op jouw unieke pad helpen. Je intuïtie versterkt zich en je leert erop te vertrouwen dat het precies weet wat jij nodig hebt. Hierdoor verminder je je afhankelijkheid van de meningen van anderen. Uiteindelijk draait het om wat goed is voor jou en je dierbaren, iets wat jij als geen ander begrijpt. Je intuïtie vormt het kompas dat je blindelings kunt vertrouwen om de juiste weg te bewandelen.

Wat is de relatie tussen positiviteit, zelfvertrouwen, en intuïtie?

De toename van mijn zelfvertrouwen kwam met de ontwikkeling van veerkracht, met behulp van de eerder genoemde tools. Ik kreeg een positievere levenshouding, dat had directe invloed op mijn zelfbeeld en heeft geleid tot meer zelfvertrouwen en vertrouwen in mijn intuïtie.

Beslissingen die voortkomen uit intuïtie zijn doordacht en krachtig, je voelt ze in elke vezel van je lijf. Voor degenen onder ons die net zoals mij geneigd zijn tot perfectionisme of pleasen, kan dit deel van onszelf op de achtergrond verdwijnen. De meningen van anderen worden minder belangrijk, aangezien onze focus verschuift naar het grotere belang van onszelf en onze directe omgeving.

Het koesteren van zelfvertrouwen is een waardevolle reis, die begint bij het erkennen van je eigen kracht en potentieel. Het is een persoonlijk avontuur dat zich ontvouwt met elke beslissing die je neemt en elke keer dat je bewust kiest om in jezelf te geloven.

Waarom is zelfzorg niet gelijk aan een bad nemen en een glas wijn achterover slaan?

Zelfzorg is niet simpelweg in bad gaan met een glas wijn. Als er iets duidelijk voor me is geworden, is het wel dat zelfzorg niet beperkt is tot momenten in bad met een glas wijn of dagelijkse uren op je yogamat doorbrengen en mediteren.

Wat is het dan wel? Het is het lef hebben om alleen te zijn en je eigen gedachten onder ogen te zien, zonder ervan weg te lopen. Het is de confrontatie met jezelf aangaan in de spiegel en jezelf een welgemeend compliment geven. Het is dagelijks aan jezelf werken en bewustzijn creëren over je eigen welzijn.

Psst, niets tegen yogamatten, hoor. Zachte bewegingen zoals Tai Chi en yoga zijn uitstekend voor het lichaam, maar ik ben ervan overtuigd dat als je dit leest, je niet in een boeddhistisch klooster zit en 16 uur per dag mediteert. Wil jij praktisch aan de slag en ontdekken hoe ik dit heb gedaan met een fulltime baan, een eigen zaak, en nu nog steeds, met een zaak en een kind.

Doe mee aan de challenge “boost jouw mentaal welzijn” door hier te klikken.

Volhouden is vaak moeilijker dan starten met iets nieuws.

Heb je ooit gemerkt dat het implementeren van nieuwe gewoontes soms een uitdaging is? Je brein heeft gemiddeld 21 dagen nodig om van iets een gewoonte te maken. Blijf volhouden!

Daarnaast, zet die kritische stemmetjes opzij. Je kent ze wel; de stemmen die beweren dat je het niet vol zult houden, dat je het na een week zult vergeten, en zelfs dat je het nu al vergeten bent terwijl je pas drie dagen bezig bent, enzovoort. Discipline betekent niet dat je elke dag perfect handelt. Discipline is volhouden, zelfs als je het een dag vergeet of het later dan gepland oppakt.

Vragen om hulp is niet opgeven, het is weigeren om op te geven.

Zoals ik eerder heb aangegeven, zocht ik hulp, en dit nam verschillende vormen aan. Ik raadpleegde een diëtiste en tijdens mijn opleiding tot equine assisted coach had ik een uitgebreid netwerk van begeleiders om me te ondersteunen wanneer het even minder ging. Voordat ik aan mijn opleiding begon, had ik al twee jaar lang regelmatige sessies met een psychologe. Onthoud dat je dit niet alleen hoeft te doorstaan.

Omring je met positiviteit want je bent het gemiddelde van de 5 mensen om je heen.

Ik heb door de jaren heen talloze boeken gelezen en verschillende podcasts beluisterd. Voor meer informatie over mijn leeservaringen, kun je mijn Goodreads-account raadplegen. Met betrekking tot podcasts wil ik mijn top drie met je delen: TimTompodcast, Vrouwen aan Tafel en SoulFueled Podcast. Dit zijn drie podcasts die zich richten op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsvergroting.
Wie weet in de toekomst lanceer ik er zelf nog één al heeft dat nog even nodig om concreet te worden. Iets met een perfectionist die nog niet tevreden is in mezelf. LOL

In de natuur transformeert een zaadje niet onmiddellijk in een volgroeide boom.

Neem de tijd om te groeien en wees geduldig. Grote verwezenlijkingen vinden niet plaats in één nacht. Er is een gezegde dat stelt dat we vaak overschatten wat we in één jaar kunnen bereiken en onderschatten wat we in vijf jaar kunnen bereiken. Kijk daarom verder dan slechts één jaar.

Elke grote verandering start met één initiatief en één kleine stap.

Boeken zijn gevuld met verhalen over het sneeuwbaleffect van verandering en hoe het werkt. Het essentiële is om die eerste stap te zetten, waarmee de rest van de verandering in gang wordt gezet. Onthoud dat de enige die dat kan doen in jouw leven jijzelf bent. Vergeet niet wat ik hierboven vermelde hulp vragen is niet opgeven, het is weigeren om op te geven. Begeleiding bied de ondersteuning op maat die jij nodig hebt.

We zijn allemaal als beschadigde botsauto’s, kies je favoriet en rijden maar.

Hoe moeilijk iets ook is of is geweest, en hoe verward je ook denkt te zijn, de vakliteratuur benadrukt dat herstel altijd mogelijk is. Mijn verhaal startte in 2020 en sindsdien zijn we verhuisd naar ons droomhuis, heb ik mijn praktijk aan huis en zijn we gezegend met een zoontje van bijna 2,5 jaar. Mijn verhaal is slechts één van de velen die zich afspeelt achter de gesloten deuren van talloze huizen, waar mensen zich vaak niet meer naar buiten durven te wagen.

In mijn praktijk heb ik al tientallen mensen geholpen, elk met hun unieke verhaal. Ik beloof je dat er iets is wat ons allen verbindt: de druk die we onszelf opleggen om in stilte te lijden. Als je jouw leven met meer zelfvertrouwen en vreugde wilt leiden dan ooit tevoren, aarzel dan niet en schrijf je in voor de “Boost Jouw Mentale Welzijn” challenge door hier te klikken.

HARTelijke paardengroet, 

Severine

 

Severine VivEqui