Waarom hartcoherentie training als paardencoach, paardeninstructeur of hippo therapeut zo waardevol is?

Hartcoherentietraining: Een Sleutel tot Welzijn voor hippotherapeuten, paardeninstructeurs, paardencoaches, coachees, ruiters, paardeneigenaren en cliënten.

Als therapeut, coach, instructeur ben je voortdurend bezig met het ondersteunen van anderen op hun reis naar emotioneel welzijn, persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is een veeleisende taak die zowel fysiek als emotioneel veel van je kan vragen, maar wat als ik je vertelde dat er een wetenschappelijk onderbouwde methode is die zowel jou als je cliënten kan helpen om meer rust, balans en veerkracht te vinden? Het heet “hartcoherentietraining”, het is een waardevolle aanvulling in jouw gereedschapskist met tools. 

hartcoherent hartritme in vergelijking met een niet hartcoherent hartritme

Wat is Hartcoherentietraining?

Hartcoherentietraining is gebaseerd op de poyvagaal theorie van Stephen Porges. Hieruit blijkt dat ons hartritme wordt beïnvloed door ons emotioneel welzijn. Wanneer ons hartritme stijgt en daalt met onze ritmische ademhaling, bevinden we ons in een staat van “hartcoherentie.” Dit is een toestand waarin ons lichaam en geest optimaal functioneren. Tijdens hartcoherentietraining leren zowel therapeuten als cliënten technieken om deze staat van coherentie te bereiken en te behouden.

Voordelen voor Therapeuten/coaches/instructeurs:

  1. Stressvermindering: Therapeuten/coaches/instructeurs ervaren vaak stress als gevolg van de emotionele belasting van hun werk. Hartcoherentietraining helpt om stress te verminderen omdat het autonome zenuwstelsel in balans komt en de productie van stresshormonen te verminderd en er meer celvernieuwende hormonen worden aangemaakt.

  2. Emotionele veerkracht: Hartcoherentietraining verhoogt de emotionele veerkracht van therapeuten/coaches/instructeurs. Dit stelt hen in staat om beter om te gaan met de ups en downs van het werk en zich sneller te herstellen van emotionele belasting en uitdagingen.

  3. Verbeterde Focus en Creativiteit: In een staat van hartcoherentie ervaren mensen verbeterde cognitieve functies, waaronder focus en creativiteit. Dit kan hen helpen bij het vinden van nieuwe benaderingen in de therapie, coaching of tijdens een les.

Studie hartcoherentie met paarden en de impact van hartcoherentie met paarden

Voordelen voor Cliënten:

  1. Emotioneel Evenwicht: Cliënten/coachees/ruiters die hartcoherentietraining toepassen, leren hoe ze emotioneel meer in balans kunnen bereiken en behouden. Dit helpt hen omgaan met stress, angst en depressie. Ze leren beter hoe ze emoties kunnen doorleven in plaats van ze op te slaan in hun cellen.

  2. Betere Communicatie: Een hartcoherente staat, bevordert efficiëntere communicatie. Cliënten/coachees/ruiters leren hoe ze hun emoties en behoeften duidelijker kunnen uitdrukken. Ze blijven communiceren en denken vanuit hun oplossingsgericht brein.

  3. Zelfregulatie: Hartcoherentietraining geeft cliënten/coachees/ruiters tools om zelf hun emotionele toestand te reguleren. Dit bevordert onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

Als therapeut kun je hartcoherentietraining in je praktijk integreren door zelf de technieken te leren en ze aan je cliënten aan te bieden. In de wereld van de equine assisted therapie en coaching kunnen paarden een waardevolle rol spelen bij het aanleren van hartcoherentie, omdat ze gevoelig reageren op de emotionele toestand van mensen. Paarden kunnen fungeren als biofeedback (spiegel) voor de emotionele processen van cliënten. Hartcoherentie toepassen tussen de paarden is effectiever want je ervaart een hogere rust en dit vertaald zich ook in metingenEen opleiding als hartcoherentiecoach leert jou wat biofeedback-apparaten zijn, wat ze meten, hoe ze te gebruiken, hoe ze te lezen en hoe ze te interpreteren.

Wil jij graag laagdrempelig aan de slag met hartcoherentietraining met paarden? Dan raad ik je mijn e-boek aan voor coaches, instructeurs en hippotherapeuten. Mijn passie voor paarden, het hart en het brein bracht me op dit pad. Klik hier om naar het boek te gaan.