Richting succes Galopperen: De Invloed van Paarden bij Teamcoaching

Als je aan team coaching denkt, dan denk je als werknemer vaak aan een vergaderzaal met whiteboards, PowerPointpresentaties, een facilitator gewapend met leiderschapstheorieën, gesprek voering theorieën en persoonlijkheidstesten en theorieën. Hoewel deze traditionele methoden hun verdiensten hebben, is er een unieke en onconventionele aanpak die de laatste jaren terrein wint – equine-ondersteunde team coaching, waarbij paarden een centrale rol spelen in het coaching proces.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd om deze edele dieren te betrekken in een zakelijke omgeving, maar de invloed van paarden bij team coaching brengt transformatie met zich mee. Hieronder een paar redenen waarom deze viervoetige partners teams richting succes kunnen laten galopperen:

Non-Verbale Communicatie: Paarden zijn experts in het lezen van lichaamstaal en non-verbale signalen. Ze kunnen jouw emoties, intenties en zelfs jouw energie aanvoelen. Wanneer een team in interactie treedt met paarden, krijgen ze onmiddellijke feedback over hun non-verbale communicatievaardigheden. Dit helpt teamleden bewuster te worden van hun eigen lichaamstaal en hoe het hun collega’s beïnvloedt.

Authentiek Leiderschap: Paarden geven niets om jouw functietitel of referenties. Ze reageren op authenticiteit en oprecht leiderschap. In aanwezigheid van paarden vinden teamleden zichzelf vaak terug, merken ze dat kwetsbaarheid tonen essentieel is in leiderschap. Zakelijke maskers vervallen in contact met paarden en de authentieke leiderschapsstijl van mensen komt naar boven. Dit leidt tot meer vertrouwen en samenwerking binnen het team.

Emotionele Intelligentie: Paarden zijn gevoelig voor menselijke emoties. Ze reageren anders op iemand die kalm en zelfverzekerd is dan op iemand die angstig of onzeker is. Team coaching met paarden helpt teamleden emotionele intelligentie te ontwikkelen, omdat ze leren omgaan met hun emoties en bewuster worden van de emotionele dynamiek binnen de groep.

Directe Feedback: Een van de krachtigste aspecten van equine-ondersteunde coaching is de directe en ongefilterde feedback die paarden bieden. Als de aanpak van een teamlid onduidelijk of ineffectief is, zal het paard niet reageren zoals gewenst. Dit dwingt het team om na te denken over hun acties en hun strategieën aan te passen, wat leidt tot snelle groei en ontwikkeling.

Teamdynamiek: Paarden zijn sociale dieren met hun eigen hiërarchieën en rollen binnen een kudde. Teamleden die met paarden werken, zien vaak parallellen tussen de dynamiek van paarden en hun eigen teamdynamiek. Deze inzichten kunnen leiden tot effectiever teamwork en samenwerking.

Stressvermindering: Tijd doorbrengen met paarden in een natuurlijke omgeving heeft een stress verlagend effect. Het stelt teamleden in staat om zich even los te maken van de drukte op kantoor en perspectief te krijgen op hun uitdagingen. Deze ontspannen sfeer kan de deur openen naar productievere coaching sessies waar teamleden meer leren dan in een klassieke context. Ervaringsgericht werken heeft een grotere impact dan cognitief werken.

Tot slot, ook al klinkt het onconventioneel, de invloed van paarden bij team coaching is onmiskenbaar. Deze edele dieren bieden een uniek en verhelderend perspectief op teamwork, leiderschap en communicatie. Of jouw team nu voor uitdagingen staat of gewoon op zoek is naar een nieuwe manier om te groeien en zich te verbinden. Overweeg jij om equine-ondersteunde coaching een kans te geven? Je bedrijf zou zomaar richting succes kunnen galopperen op manieren die je nooit had gedacht!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *