Hartcoherentie met paarden

Ik start en eindig met dankbaarheid, alle bezoekers ontvingen een buff met daarop de woorden “Adem! Je longen zullen je dankbaar zijn en je hart wordt blij van dankbaarheid”.
Bedankt aan alle deelnemers van het onderzoek, de sponsors, diegene die een meerwaarde bezorgde aan de goodiebag, de vrijwilligers, de mensen die in dit onderzoek geloofde en ons hierin ondersteunde, uit de grond van mijn hart, dank je wel! Verder wens ik ook mijn collega Kim via deze weg nogmaals te bedanken. Zij was diegene die laaiend enthousiast werd bij de eerste contacten en die een hele dag naast mijn zijde mee gewerkt heeft. Die mij regelmatig terug op het pad bracht tijdens een uitleg toen mijn ADHD brein mij alle richtingen liet inslaan.
Het was een dag om niet te vergeten, een grote opkomst en veel mensen mogen ontmoeten. Warme mensen die allemaal hebben bij gedragen. Hartverwarmend vond ik de dag in zijn geheel!

In het leven gaat het soms niet zoals we verwachten. Wat de uitkomst ook is laat het je niet verlammen om verder te gaan.
Je leest het goed de uitkomsten van het onderzoek waren niet zoals verwacht, maar…
Ik heb een hekel aan het woordje “maar” en toch geniet ik om het in deze context te gebruiken, hihi!
Lees dus vooral verder.
Wat kan ik wel vertellen:
Ik ben nog volop bezig met het huzaren werk van alle gegevens te verwerken en kan op dit moment al deze bevindingen met je delen.

Ik start met hoe we de metingen hebben opgezet:
-Duur meting 5 minuten.
-Adembegeleider ingesteld op 6 ademhalingen/min.

De eerste bevindingen zijn:

1.      Er is bij een minderheid een positieve impact bij de paarden vast gesteld op de HRV.
2.      Bij de eerste groep in de ochtend waren er nog 90%, positief bij de paarden.
3.      Er is een duidelijk verschil in score bij mensen die vertrouwd zijn met paarden tegenover mensen die niet vertrouwd zijn met paarden. Hiermee bedoel ik coaches, ruiters, therapeuten, pensionhouders en paardeneigenaars.
4.      Mannen scoorden vaker een hogere coherentie bij de paarden dan vrouwen.


Feedback van de deelnemers:

1.      De tijd bij de paarden was te kort tegenover de tijd die men doorbracht in de praktijk tijdens de meting.
2.      Het was koud buiten en in de schuur dit heeft een negatieve impact op onze HRV.
3.      Minder tijd bij de paarden dan in de praktijk, dus ook minder tijd om te landen en verbinden met de paarden.
4.      Jammer dat de paarden op stal stonden.
5. Te druk in de stallen bij de paarden, met te veel mensen rond de paarden.


Bevindingen over de omgeving.

1.      Door het slechte weer hebben we beslist om de opzet van buiten te veranderen naar in de schuur met de paarden op stal. Dat vertaalt zich in paarden met hogere stressniveaus en mindere coherentie. Onze paarden zijn gewoon om buiten te staan van zonsopgang tot zonsondergang.
2.      De mensen zochten de nabijheid van de paarden op aan de stallen, voor sommige was dit vervelend om rust te vinden.
3.      De paarden zochten mensen op, door ze te duwen en andere manieren om aandacht te vragen tijdens de metingen, ook dit heeft een impact op de meting.
4.      Mensen stonden recht in de stal tegenover zittend in de praktijk.
5.      Het verschil in temperatuur tussen de praktijk en de schuur was 10°C dat is best hoog voor mensen om zich aan te passen.
6.      De uitleg over de opzet en wat hartcoherentie is werd uitgelegd in de praktijk dit nam met meting in totaal ongeveer 30 minuten en de tijd bij de paarden was 15 minuten meting inbegrepen.


Wat is het volgende. We hebben tijdens deze dag heel veel geleerd. Heel veel gegevens om verder mee aan de slag te gaan.
De opzet was om aan te tonen hoe belangrijk het is om een veilige setting te creëren voor cliënt en paard om zo in therapie, coaching of training er het beste uit te halen.
Het is hartverwarmend om te merken dat dit ook gebeurt en dat coaches, instructeurs en coaches dit duidelijk realiseren en dat zich dat vertaalt in de metingen.
Het is verder hartverwarmend dat paarden ook op paardeneigenaren en pensionhouders een positieve impact vertonen en zij op de paarden.


Hoe gaat het nu verder?
Deze lente gaan we verder aan de slag met kleine groepen in meer vergelijkbare opzetmogelijkheden en breiden we de studie verder uit, meer gericht op instructeurs, coaches en therapeuten met paarden. Om zo de impact van onze eigen coherentie op het paard en de cliënt aan te tonen en de impact van het paard op ons mens in deze setting en hoe dit ondersteunend aan elkaar werkt.
Kleinere groepen als in maximaal 5 deelnemers.
Heb jij interesse om hier aan deel te nemen?
Dan blijf je via de inschrijving van het onderzoek en de mailinglijst op de hoogte.

Ik wil nogmaals hierbij alle mensen die er waren, gesteund, gesponsord of simpel weg een (virtueel) schouderklopje gaven, hartelijk bedanken.
Van mijn hart naar jouw hart, veel liefs!

Wil jij graag op de hoogte blijven van dit onderzoek?
Dan nodig ik jou van harte uit om via hier te klikken en je in te schrijven om alle verdere ontwikkeling te ontvangen.

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *