Ik krijg wel eens vaker de vraag of opmerking: “Ademhalingsoefeningen en technieken dat is/is dat niet zweverig?”. Mijn standaard antwoord, “stoppen met ademen is dat zeker en vast al geprobeerd?”

Het gaat erom dat als je geen van beiden al hebt geprobeerd en/of er de voordelen van hebt ontdekt het moeilijk oordelen is. Het is voor ons als mens natuurlijk van een oordeel te hebben met wat we weten en vooral wat we leerden. De vraag is sta jij open om anders te kijken? Verder te lezen en te ontdekken waarom het niet zo is? Van harte welkom in deze blog. Ik ben Severine Bollaerts, paardenmeisje dat ook coach werd, horse reflected coach en hartcoherentie coach. Gepassioneerde paardenvrouw en wil graag altijd de wetenschap achter alles ontdekken.

“Ik ben Severine Bollaerts, paardenmeisje dat ook coach werd, horse reflected coach en hartcoherentie coach. Gepassioneerd paardenvrouw en wil graag de wetenschap achter alles ontdekken.”

Als je wetenschap zweverig vind, dan zal ik beamen dat ademhalingsoefeningen zweverig zijn. Vind je wetenschap niet zweverig, dan zijn ademhalingsoefeningen niet zweverig.

Er zit namelijk een wetenschappelijke uitleg achter… Ik kan nu 500 miljoen jaar terug in de tijd gaan en daar starten met mijn uitleg, maar dan lees je beter mijn E-boek. Dat gaat dieper in op onze menselijke ontwikkeling en op hoe ons lichaam in overlevingsmechanisme komt en blijft steken. Ik hou het in deze blog korter. Als we inademen gaat onze hartslag versnellen en als we uitademen gaat onze hartslag vertragen. Door bewust te ademen hebben we invloed op ons autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel werkt zoals het woord het zegt autonoom op zichzelf, je hebt er geen invloed op met je bewustzijn. Hoe dan? Je bestuurt geen van jouw organen (zoals, maag, darmen, lever, milt, hart,…) vanuit je bewustzijn dat regelt je lichaam ingenieus zelf via dat autonoom zenuwstelsel. Je hebt wel 1 ingang om toch dat autonoom zenuwstelsel te gaan beïnvloeden en dat is via je adem. Je adem wordt ook geregeld via het autonoom zenuwstelsel en je hebt er ook invloed op vanuit je bewustzijn. Grote sporters beïnvloeden vaak hun hartslag na grote inspanningen en gaan trager ademen om zo sneller op adem te komen en hun hartslag te laten dalen. Het is al langer gekend dat door trager uit te ademen dan in te ademen je hartslag daalt, maar wist je ook dat je hartslag nooit hetzelfde is? Als we elke hartslag apart zouden meten is die anders. Hoe hoger het verschil van hartslag tijdens in en uit ademen hoe hoger je veerkracht is. Hoe je dat kan verhogen en ook je lichaam en hart verjongen vertel ik in mijn e-boek.

Nog een snelle manier om je zenuwstelsel en je hart tot rust te brengen is aan dingen ruiken die lekker ruiken. Waarom? Onze geurzin is de enige die direct verbonden is met ons angstcentrum (amygdala) in de hersenen. Verder bevordert aan iets ruiken buikademhaling en dat maakt dat je meer en trager lucht opneemt. Ik raad iedereen ook aan om via de neus te ademen, je eet niet met je neus, dus adem ook zo min mogelijk met je mond. Voordelen van neus ademhalen? De lucht wordt gezuiverd, verwarmt en je neemt via die weg makkelijker en trager zuurstof op en maakt beter lichaamseigen koolstofmonoxide aan. Dit is van belang voor een goede stofwisseling in je lichaam en die stofwisseling zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en last krijgt van ontstekingen.

Hartritmevariabiliteit tijdens het ademen

Ben jij overtuigd van de kracht van jouw ademhaling? Wil jij graag het beste halen uit elke bewuste ademhaling? Dan nodig ik jou van harte uit om langs te komen na telefonische afspraak of een online gesprek in te plannen naar verandering in alle rust en vol vertrouwen in jezelf. Zodat je meer ontspanning, rust en minder last hebt van fysieke klachten. Over die fysieke klachten meer in een volgende blog.

Liefs,